Aardgas, hoe verplaats je dat het gemakkelijkst?


Een leiding leggen is niet altijd mogelijk - of wijs.

De wereld consumeert graag grote hoeveelheden energie. Canada kan aan een groot deel van die wereldbehoefte voldoen. Maar hoe verplaats je aardgas nu toch?


Al decennia geleden is er het tankerschip ontstaan waar grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt gas over enorme afstanden vervoerd kunnen worden. Da's handig voor landen waar men weinig eigen energiebronnen heeft - zo kan men op redelijk onafhankelijke manier toch toegang krijgen tot de wereldaardgasmarkt.


Canada heeft besloten flink in te spelen op deze trend. Daartoe zijn grote productie-installaties gebouwd aan de kusten zodat het gas, dat eerst een eind per pijplijn wordt aangevoerd, vloeibaar en wel in van die grote ballonschepen naar de verbruiksmarkt gebracht kan worden. Het gas vloeit al en het zal gedurende de komende jaren aanzienlijk meer worden.


Zojuist is echter een Europese energiecommissie eens komen kijken in Canada. Daar werd de gedachte uitgesproken dat Europa nog wel afhankelijk is van aardgas maar dat men met behulp van moderne groene energievormen toch weinig toekomst ziet voor het aardgas.


Op het eerste gezicht lijkt dat ook wel te kloppen. Overal in Europa zie je windmolens en zonnepanelen; velen haken van het gas af. Opmerkelijk is ook dat kernenergie lang niet verleden tijd is, in feite worden er hier en daar al weer nieuwe centrales gebouwd of ten minste in de planning opgenomen.


De vrees in Canada is nu dan ook dat er misschien gewed wordt op een verkeerd paard. Het zou wel eens kunnen zijn dat aardgas helemaal niet meer zo primair zal wezen in Europa. De oorlog in Oekraïne en de daarop volgende gasboycot van het Russische aardgas, hebben de kwestie in een versnelling gebracht. Wellicht zullen de ontwikkelingen in de Aziatische markten hetzelfde blijken te zijn?


Terwijl Canada dan ook driftig bezig is om LNG-installaties te bouwen (voor het vloeibaar en verscheepbaar maken van het aardgas), zou de vraag naar dit product wel eens een stuk minder kunnen worden. En wat moet je dan met al die peperdure installaties?


4 mei 2025
Moderne slavernij, ook in Canada? Amnesty International is er niet zo te spreken over.
3 mei 2025
Deze afgelegen school moet toch dicht; Het aantal leerlingen blijft teruglopen.
2 mei 2025
Over andere rechtssystemen in Canada;  Een behoorlijk gecompliceerd onderwerp.
1 mei 2025
Waarom zoveel dingen in Canada stuk zijn; Is het een kwestie van achterstallig onderhoud?
30 april 2025
Altijd weer de provincie Ontario; De rest van Canada kijkt soms jaloers toe.
29 april 2025
Canadese binnenlandse vrijhandel; Wat logisch zou moeten zijn, is dat helemaal niet.
28 april 2025
Wat zijn precies "Goede Manieren"? Opvallend: dat is niet overal precies hetzelfde.
27 april 2025
Een Canadees stadspark; Wat mag er wel en wat mag er vooral niet?
26 april 2025
Wat is eigenlijk een "Bollard"? Hier moesten ze weer verwijderd worden.
25 april 2025
Hoe het zit met de macht van de douanier;  Die hebben alle rechten en jij niet.
Meer posts