Is jouw Canadese huur inclusief of exclusief?


Regelmatig wel inclusief "heat and hot water", soms zelfs met stroom.

Als je in Canada een appartement huurt, dan moet je altijd even navragen of de stroom, gas, verwarming en watervoorziening bij de prijs zijn inbegrepen. Want dat kan veel schelen.


Er zijn opvallend veel gebouwen in Canada waar “heat and hot water” bij de prijs zijn inbegrepen. Vooral bij de wat oudere gebouwen was dit voor de hand liggend. Bij het bouwen was het eenvoudiger en daardoor goedkoper om de warmtevoorziening te centraliseren. Eén grote stookketel is goedkoper en misschien zelfs ook wel veiliger dan in elk appartement eentje. Zeker als er met olie gestookt wordt, en dat is nog heel gebruikelijk hier, dan kan het haast niet anders.


Ook voor wat het drinkwater betreft is er meestal slechts één meterpunt voor het gehele gebouw. Het een en ander betekent dat deze diensten “inclusief” bij de huurprijs horen. Zeker enkele decennia geleden waren deze voorzieningen goedkoop – althans zo goedkoop dat het verder geen bezwaar was deze in de huurprijs in te bouwen.


Het kwam trouwens ook wel voor dat zelfs elektriciteit bij de prijs inbegrepen was. Zeker bij oudere gebouwen was dat usance, ook weer omdat één centrale bemetering goedkoper is dan vele kleintjes – maar toch zeker ook omdat de stroom altijd al goedkoop is geweest in Canada. Enkele decennia geleden zelfs nog spotgoedkoop.


Hier hangt het probleem van de elektrische auto’s een beetje mee samen. Dezer dagen hebben heel wat mensen een elektrisch voertuig; om er een op te laden kan men dan de stroomvoorziening van het gebouw pakken. Aangezien dit leidt tot een flinke stijging in het elektriciteitsgebruik, komen heel wat beheerders daar nu toch wel tegen in opstand. Dat was niet de bedoeling, zo ageert men.


Dat men trouwens voldoende ampère kan vinden om de auto ook daadwerkelijk op te laden is een interessante Canadese eigenaardigheid. Bij veel oudere gebouwen tref je nog stekkerpunten aan om de “motorblokverwarming” van de wagen in te schakelen. Het was vrij gebruikelijk op de koudere plaatsen van het land om de wagen zo elektrisch voor te verwarmen voor de ijskoude ochtendstart. Nog steeds heb je dan dus geen lang aansluitsnoer nodig om stroom te krijgen aan de auto.


Maar … wie moet die extra stroom nu betalen als er in de huurovereenkomst staat dat het verbruik bij de huur in is? De kwestie loopt hier en daar uit de hand met huisbazen die de stroom naar de motorblokverwarmingspunten doodleuk uitschakelen. Elders wil men er extra voor betaald worden waarbij men eindeloos kan twisten over hoeveel dat zou moeten wezen. Op zijn echt Canadees heeft men de kwestie al naar de rechter gesleept om een uitspraak te forceren. Wat voor rechten heeft iedereen nu, in deze? Wat is redelijk?


Een interessant probleempje is het intussen wel. Wie had kunnen vermoeden dat “inclusief” ooit aan interpretatie onderhevig zou wezen? Doordat de omstandigheden zo ingrijpend zijn veranderd, gaat men het nu toch toetsen.

15 mei 2025
Nieuwe mogelijkheid: kom ook naar Canada; Er is daarvoor nu zelfs een piramidespel gemaakt.
14 mei 2025
Hoe kan er nou ooit onvoldoende drinkwater zijn? Water is er in Canada toch in overvloed?
13 mei 2025
Snel meer huizen bijbouwen; Door het woningtekort is dat nu heel erg nodig.
12 mei 2025
Nu nog weer meer geduvel aan de grens;  Wat willen de Amerikanen? Dat iedereen maar wegblijft?
11 mei 2025
Een baan, begeerd bij de federale overheid;  Zekerheid van bestaan en nog goed-betaald ook.
10 mei 2025
Voor- en nadelen van de goedkope olie; Sommigen worden er beter van, anderen juist niet.
9 mei 2025
Wat is "Ultrabewerkte voeding"? Klinkt niet erg gezond en dat is het ook zeker niet.
8 mei 2025
Kunstmatige landsgrenzen, hoe zit dat? Maar zijn eigenlijk niet alle landsgrenzen kunstmatig?
7 mei 2025
Bonuspunten voor dit en voor dat;  Krijg je echt iets voor niets?
6 mei 2025
Toch maar niet naar Cuba, dit keer? Canadezen worden terughoudender bij het reizen.
Meer posts