Heel gewoon: eten uit blik in Canda


Vers eten is te duur: dan maar uit blik of uit de diepvries

Met de oplopende prijzen van de meeste artikelen in onze kruidenierswinkels, nemen nogal wat klanten hun toevlucht tot eten uit blik en eten uit het diepvriesvak.


Waarom zijn de prijzen opgelopen? Och, daar zijn zo wel wat redenen voor te verzinnen: transportproblemen, personeelstekorten, oplopende geldontwaarding, weerrampen en zelfs de oorlog in Oekraïne. De overheid bevestigt dat de inflatie weer de kop heeft opgestoken - met andere woorden: alles wordt duurder.


Toch zijn de meeste mensen opgegroeid met het idee dat er niets beters is dan vers eten. Niet geconserveerd in een blikje en niet diepgevroren. Het zou gezonder en smakelijke zijn als het eten vers is. De vraag is nu of dat nog steeds zo is of dat de productie- en verwerkingsmethodes zoveel beter zijn geworden dat je de overstap zou kunnen overwegen.


De Canadese voedselindustrie laat nu van zich horen. Men vertelt dat het proces van invriezen, bijvoorbeeld, sterk is verbeterd. Door verse producten heel erg snel in te vriezen, gaat er minder smaak verloren. Men zegt zo heel erg efficiënt te kunnen werken met slechts heel geringe productieverliezen. Vergeleken met het ingewikkelde transport van verse producten, waar wel veel transportverliezen opgetekend moeten worden, kan men een stuk voordeliger leveren.


In de Canadese conservenindustrie hoor je vergelijkbare berichten. De tijd dat erwtjes eerst kapotgekookt moesten worden alvorens in blik te gaan, die is voorbij. Men heeft het proces nu beter onder de knie en de resultaten zijn in de keuken te merken moeten zijn.


Maar hoe zit het dan met de voedingswaarde? Al langer bekend is dat bijvoorbeeld tomaten in blik meer vitamine produceren dan wanneer ze niet ingeblikt zijn. Opmerkelijk, hoe dat zich voltrekt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld pompoen, een vrucht die in Canada vooral bij feestelijkheden wordt genuttigd. Het blijkt dat ook verse vis het goed doet in blik. De voedingswaarde neemt niet af, misschien zelfs wel toe.


Ook Canadese diëtisten mengen zich in de discussie. Men begint nu aan te raden om vers en niet-vers, beide dus, te gebruiken. Dat zou net zo gezond zijn en flink geld besparen. Een voordeel van eten in blik is dat het lang goed blijft - misschien zelfs wel jarenlang. Dat zou dan, ook maatschappelijk gezien, de periodes kunnen opvangen dat bepaalde producten ineens duur worden.


De voorzichtige conclusie luidt dat er niets mis mee is om vers en geconserveerd eten te mengen. Wat men wel blijft zeggen is dat flink wat variëteit belangrijk blijft. Zo kom je aan al je voedselgroepen, vitamines en mineralen. En daar kunnen we het mee doen ...


16 september 2025
Wat is beter: fietspad aanleggen of opbreken? Geloof het of niet: velen kiezen voor opbreken.
13 september 2025
Valt echt op: Canadezen doen vaak zo beleefd Maar de vraag is: zijn ze echt zo voorkomend?
9 september 2025
Er zijn wetboeken en er zijn ongeschreven regels; Hier heb je een belangrijke ongeschreven regel.
6 september 2025
Niet in mijn achtertuin Ofwel: Not In My Back Yard - NIMBY.
5 september 2025
Het woordje "war", in de mond bestorven;  Dat hebben ze van van die Amerikanen: war, war war.
4 september 2025
Het bestuur van Canada is behoorlijk ingewikkeld; De provincies en de federale overheid blijven kissebissen.
3 september 2025
Zelfs de eenvoudigste dingen kunnen heel anders zijn; Kijk maar eens mee - het voorbeeld van "de was doen"
2 september 2025
Canadese politici zijn behoorlijk onbemind; Ze doen haast niks en ze cashen echt enorm. Hoe zit dat?
1 september 2025
Hóe moet je een fooi eigenlijk betalen? Is belangrijk in Canada om dit wel te weten ...
30 augustus 2025
Oh oh wat is Canada toch een ouderwets land ... Maar het land loopt met één ding toch wel flink voor op Europa.
Meer posts