Heel gewoon: eten uit blik in Canda


Vers eten is te duur: dan maar uit blik of uit de diepvries

Met de oplopende prijzen van de meeste artikelen in onze kruidenierswinkels, nemen nogal wat klanten hun toevlucht tot eten uit blik en eten uit het diepvriesvak.


Waarom zijn de prijzen opgelopen? Och, daar zijn zo wel wat redenen voor te verzinnen: transportproblemen, personeelstekorten, oplopende geldontwaarding, weerrampen en zelfs de oorlog in Oekraïne. De overheid bevestigt dat de inflatie weer de kop heeft opgestoken - met andere woorden: alles wordt duurder.


Toch zijn de meeste mensen opgegroeid met het idee dat er niets beters is dan vers eten. Niet geconserveerd in een blikje en niet diepgevroren. Het zou gezonder en smakelijke zijn als het eten vers is. De vraag is nu of dat nog steeds zo is of dat de productie- en verwerkingsmethodes zoveel beter zijn geworden dat je de overstap zou kunnen overwegen.


De Canadese voedselindustrie laat nu van zich horen. Men vertelt dat het proces van invriezen, bijvoorbeeld, sterk is verbeterd. Door verse producten heel erg snel in te vriezen, gaat er minder smaak verloren. Men zegt zo heel erg efficiënt te kunnen werken met slechts heel geringe productieverliezen. Vergeleken met het ingewikkelde transport van verse producten, waar wel veel transportverliezen opgetekend moeten worden, kan men een stuk voordeliger leveren.


In de Canadese conservenindustrie hoor je vergelijkbare berichten. De tijd dat erwtjes eerst kapotgekookt moesten worden alvorens in blik te gaan, die is voorbij. Men heeft het proces nu beter onder de knie en de resultaten zijn in de keuken te merken moeten zijn.


Maar hoe zit het dan met de voedingswaarde? Al langer bekend is dat bijvoorbeeld tomaten in blik meer vitamine produceren dan wanneer ze niet ingeblikt zijn. Opmerkelijk, hoe dat zich voltrekt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld pompoen, een vrucht die in Canada vooral bij feestelijkheden wordt genuttigd. Het blijkt dat ook verse vis het goed doet in blik. De voedingswaarde neemt niet af, misschien zelfs wel toe.


Ook Canadese diëtisten mengen zich in de discussie. Men begint nu aan te raden om vers en niet-vers, beide dus, te gebruiken. Dat zou net zo gezond zijn en flink geld besparen. Een voordeel van eten in blik is dat het lang goed blijft - misschien zelfs wel jarenlang. Dat zou dan, ook maatschappelijk gezien, de periodes kunnen opvangen dat bepaalde producten ineens duur worden.


De voorzichtige conclusie luidt dat er niets mis mee is om vers en geconserveerd eten te mengen. Wat men wel blijft zeggen is dat flink wat variëteit belangrijk blijft. Zo kom je aan al je voedselgroepen, vitamines en mineralen. En daar kunnen we het mee doen ...


10 mei 2025
Voor- en nadelen van de goedkope olie; Sommigen worden er beter van, anderen juist niet.
9 mei 2025
Wat is "Ultrabewerkte voeding"? Klinkt niet erg gezond en dat is het ook zeker niet.
8 mei 2025
Kunstmatige landsgrenzen, hoe zit dat? Maar zijn eigenlijk niet alle landsgrenzen kunstmatig?
7 mei 2025
Bonuspunten voor dit en voor dat;  Krijg je echt iets voor niets?
6 mei 2025
Toch maar niet naar Cuba, dit keer? Canadezen worden terughoudender bij het reizen.
5 mei 2025
Wat dan, als Canada ooit uiteen zou vallen? Zal gewoon iedereen er zich aan proberen te verrijken?
4 mei 2025
Moderne slavernij, ook in Canada? Amnesty International is er niet zo te spreken over.
3 mei 2025
Deze afgelegen school moet toch dicht; Het aantal leerlingen blijft teruglopen.
2 mei 2025
Over andere rechtssystemen in Canada;  Een behoorlijk gecompliceerd onderwerp.
1 mei 2025
Waarom zoveel dingen in Canada stuk zijn; Is het een kwestie van achterstallig onderhoud?
Meer posts