Stel je eens voor, de armoede in Canada


Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.

Zoals eigenlijk overal ter wereld, zijn er in Canada mensen die geen baan hebben en dan ook geen inkomen. Wat gebeurt er als je in Canada in de bijstand terechtkomt?


Er is, in Canada, geen bestaansminimum. Er zijn dan ook geen vastgestelde tarieven voor de bijstand of regelingen die klinkklaar uitleggen of mensen al dan niet bepaalde rechten hebben. Het is onduidelijk wat de tarieven zijn en hoe die toegepast moeten worden op mensen in bepaalde leefsituaties. Dit doet men, uiteraard, op deze manier om het minder waarschijnlijk te maken dat mensen er gebruik van willen maken. Er is een gerede vrees dat de bijstand onvoldoende is om van te kunnen leven en zodoende doet bijna iedereen het schier onmogelijke om die situatie te voorkomen. Dat is althans de logica.


De onduidelijkheid wordt vergroot doordat de situatie overal in het land anders is. Om te beginnen zijn de bijstandsvoorzieningen een provinciale aangelegenheid maar vooral in stedelijke gebieden zijn er tevens gemeentelijke diensten die zich hiermee bezighouden. Ook de federale overheid bemoeit zich er mee door bepaalde toeslagen beschikbaar te stellen voor iedereen die in een bepaalde inkomensklasse valt. Het is voor haast iedereen onduidelijk bij welk loket men zich moet melden. Wat de regels precies zijn, dat weten er maar weinigen. De wachttijden voor een afspraak met een overheidsmedewerker zijn vaak eindeloos, de beschikbaarheid van voordelige woonruimte is vrijwel nihil en opvangplekken voor daklozen zijn vol of anderszins niet beschikbaar.


In de provincie Saskatchewan doet men inmiddels toch een boekje open hoe de situatie er daar voorstaat. Dit komt omdat er nogal wat politieke onrust is ontstaan nadat bekend is geworden dat de tarieven voor "SIS - Saskatchewan Income Support"  zojuist met $30 per maand zijn verhoogd. Het nieuwe tarief is $975 voor een alleenstaande. Daar moet alles van betaald worden, ook de huisvesting. Critici gaan er van uit dat dit niet leefbaar is.


Inmiddels heeft men in deze provincie de dienst "Budgeting services"  flink uitgebreid. Wat gebeurt er bij deze dienst? Daar worden de cliënten geholpen om te leren budgetteren zodat men misschien toch rond kan komen met zeer geringe inkomsten. Wat de critici daarvan zeggen: "they're having to make impossible decisions between paying rent, paying for food and paying basic utilities."



Dat de armoedesluier hier even wordt opgelicht is nuttig. Het verklaart waarom mensen in tentjes gaan wonen en in kartonnen dozen; en ook waarom het zo razenddruk is bij de "foodbank".


6 mei 2025
Toch maar niet naar Cuba, dit keer? Canadezen worden terughoudender bij het reizen.
5 mei 2025
Wat dan, als Canada ooit uiteen zou vallen? Zal gewoon iedereen er zich aan proberen te verrijken?
4 mei 2025
Moderne slavernij, ook in Canada? Amnesty International is er niet zo te spreken over.
3 mei 2025
Deze afgelegen school moet toch dicht; Het aantal leerlingen blijft teruglopen.
2 mei 2025
Over andere rechtssystemen in Canada;  Een behoorlijk gecompliceerd onderwerp.
1 mei 2025
Waarom zoveel dingen in Canada stuk zijn; Is het een kwestie van achterstallig onderhoud?
30 april 2025
Altijd weer de provincie Ontario; De rest van Canada kijkt soms jaloers toe.
29 april 2025
Canadese binnenlandse vrijhandel; Wat logisch zou moeten zijn, is dat helemaal niet.
28 april 2025
Wat zijn precies "Goede Manieren"? Opvallend: dat is niet overal precies hetzelfde.
27 april 2025
Een Canadees stadspark; Wat mag er wel en wat mag er vooral niet?
Meer posts