Het toerisme begint nu ook last te krijgen;



Minder bezoekers uit de VS in Canada.

Het was al ruimschoots bekend dat er nogal veel Canadezen zijn die nu plotseling niet naar de VS willen reizen. Dat heeft te maken met de narigheid die Dictator Trump over zijn buurland uitstort.


Heel veel Canadezen zijn echt nijdig dat Trump erover durft te praten dat de VS Canada graag zou willen inlijven als de 51ste staat. Nog weer een groep Canadezen is hoogst ontstemd dat de VS als bevriend buurland, nu enorme invoerrechten op producten uit Canada heft. Het één en het ander heeft echt kwaad bloed gezet. Een goede reden voor veel Canadezen om Amerikaanse producten te mijden en ook om reisjes naar de VS af te zeggen of gewoon helemaal niet te plannen.


Luchtvaartmaatschappijen merkten het terstond dat er minder reizigers waren op de verbindingen tussen de VS en Canada. Aan de grens was het ook al heel snel duidelijk dat er veel minder Canadezen naar de VS reizen. Hier en daar was een terugval van wel 50% te merken.


Maar ook omgekeerd is er van enige hapering sprake. Er zijn nu zeker ook Amerikanen die denken dat het misschien niet een goed moment is om in Canada op bezoek te gaan. Wordt men nog altijd even gastvrij onthaald? Of word je er misschien op mede-aangesproken dat de situatie in de VS zo onaangenaam is, mede en met name ook voor de buurlanden.


De onzekerheid van het gebeuren aan de grens zelf speelt ongetwijfeld ook mee. De Amerikaanse media staan bomvol met verhalen over reizigers die onheus bejegend worden, soms zelfs door hun eigen douanebeambten. Als je dan niet echt de grens over moet en liever in eigen land kunt blijven, waarom zou je dat dan niet doen?


De enorme terugval van reizigers uit Canada naar de VS is omgekeerd niet zo te zien, maar er is toch een zekere terugloop in het aantal Amerikanen dat op reis naar Canada komt. Men spreekt van ongeveer 10% minder Amerikaanse toeristen gedurende de laatste twee gemeten maanden: april en mei.


Het meest wordt de teruggang gemerkt door toeristisch ingestelde bedrijven. Hotels, bepaalde restaurant en verschillende attracties. Die piepen nu wel een beetje.


Opvallend is dat de Canadese toeristen die “thuis” blijven weer wel goed zijn voor de Canadese toeristenbranche. Het geld wordt zo tenminste in eigen land uitgegeven. Toch verloopt de geldstroom anders doordat Amerikaanse toeristen een ander uitgavenpatroon hebben dan Canadezen. Sommige zaken draaien prima maar andere merken een flink omzetverlies.


Overheden van verschillende provincies en toeristenverbanden zijn inmiddels met een charmeoffensief begonnen. Er worden hele advertentiecampagnes aangezwengeld om de Amerikaanse toerist toch weer te bewegen naar Canada te komen. Men benadrukt hoe vriendelijk en gastvrij Canadezen eigenlijk zijn.


Een marketingserie laat bijvoorbeeld een Canadese hoteleigenaar zien die een Amerikaanse toerist omhelst en met alle egards ontvangt. Kijk, dit kun je verwachten als je weer “gewoon” in Canada op bezoek wilt komen. Die nummerplaat van een Amerikaanse staat op je auto, die wordt juist toegezwaaid. Vijandigheden hoef je niet te vrezen.


Maar laten we even heel realistisch blijven. De enige echte oplossing voor dit soort toestanden zou wezen als Trump en zijn regime radicaal zouden opkrassen. Velen hopen daar intussen op.

27 juli 2025
Hoe werkt een Canadese huurverhoging? Antwoord: het ligt er maar net aan waar je je bevindt.
26 juli 2025
Hoe zit het met Canada's rijkdom? Klopt het dat die iets aan het teruglopen is?
25 juli 2025
Dit ga je beslist meemaken: Dat je hoort: dit lust ik gewoon niet.
24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
Meer posts