Kan een Canadese ambtenaar ontslagen worden?
Het blijkt dat het, met wat moeite, toch wel kan.

Al heel lang geldt werken bij de overheid als een goede zekerheid van bestaan. Da's overal en zeker in Canada met al die krachtige vakbonden. En wat gebeurt er nu in Windsor, Ontario?
Zojuist werden er in deze stad een boel ambtenaren ontslagen en dat komt om te beginnen doordat de financiële situatie van de gemeente niet best is. Maar er zit meer achter en ook dit keer hebben de vakbonden er wat mee te maken.
Al jaren strijdt de vakbond ertegen dat vaste krachten ontslagen worden ten gunste van seizoenskrachten, zoals baantjes voor studenten. Dit, terwijl het stadsbestuur juist dacht geld te besparen door de dure permanente personeelsleden te ontslaan en alleen seizoenshulp aan te trekken als dat echt noodzakelijk was.
De logica van het stadsbestuur is wel een beetje onweerlegbaar. Waarom zou je een bestuurder van een grasmaaimachine twaalf maanden op de loonlijst laten staan als het maaiseizoen maar vijf maanden lang is. Om dat personeelslid gedurende de resterende zeven maanden maar wat klusjes te laten doen is bepaald niet efficiënt.
Daar komt ook nog eens bij dat vaste krachten duur zijn want ze hebben allemaal recht op de meest uiteenlopende voordeeltjes. Het gaat dan om vakantiedagen, pensioenrechten, heropleidingskansen, gratis voorzieningen zoals levensverzekering of tandheelkundige zorg en vooral ook rechten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Al die extra lasten drukken gigantisch op de gemeentelijke begroting.
Een seizoenskracht is veel voordeliger, daar bestaat geen twijfel over. Het begint al met een geringer loon want men komt terecht in de beginnerssalarisklasse. En doordat al die extra kosten ook vervallen, is de gemeente echt veel voordeliger uit.
In de onderhandelingen tussen de vakbonden en het gemeentebestuur is deze kwestie hoog opgelopen. In feite zijn de besprekingen daar nooit over opgehouden, al anderhalf jaar lang. Men komt er gewoon niet uit en niemand kan iets toegeven. De zaak zit muurvast.
Dus heeft het gemeentebestuur zojuist de ongebruikelijke stap genomen om zowel een aantal tijdelijke als permanente krachten op straat te zetten. Dit betekent wel dat een deel van het werk niet gedaan kan worden vanwege personeelstekort. Daar ziet men echter ook weer een voordeel in, want zo kan de bevolking ook zien dat er iets aan de hand is.
Men schuift nu intern een beetje met personeel. Mensen met een kantoorbaan worden ergens op afgestuurd; hoogopgeleide mensen moeten twee dagen in de week vloeren boenen. Iedereen erkent dat het werk zo minder vaak en misschien zelfs minder goed gedaan wordt. Maar er wordt geld bespaard en daar gaat het uiteindelijk maar om.
In het huidige ikke-ikke klimaat is solidair denken haast ongekend. En belastingverhogingen om meer personeel te kunnen betalen, daar kun je beter maar helemaal niet mee aankomen.