Soms is er niks mis met blikvoer;
Eten uit blik, gezonder dan velen denken.

Je hebt het zo misschien van huis uit meegekregen: eten moet zo vers mogelijk zijn. Eten uit blik wordt door velen dan ook gezien als een minder goede keuze. Maar hoe zit dat eigenlijk?
Met de oplopende prijzen van de meeste artikelen in de Canadese kruidenierswinkels, nemen nogal wat klanten hun toevlucht tot eten uit blik en eten trouwens ook meer uit het diepvriesvak. Dat hoeft, zo zegt men nu nadrukkelijk, niet automatisch slecht voor je te zijn.
Dat de prijzen opgelopen zij, daar zijn zo wel wat redenen voor te verzinnen: transportproblemen, personeelstekorten, oplopende geldontwaarding, weerrampen en zelfs de oorlog in Oekraïne en Gaza. De overheid bevestigt dat de inflatie voortduurt - met andere woorden: alles wordt duurder.
De Canadese voedselindustrie laat nu van zich horen. Men vertelt dat het proces van invriezen, bijvoorbeeld, sterk is verbeterd. Door verse producten heel erg snel in te vriezen, gaat er minder smaak verloren. Men zegt zo heel erg efficiënt te kunnen werken met slechts heel geringe productieverliezen. Vergeleken met het ingewikkelde transport van verse producten, waar wel veel transportverliezen opgetekend moeten worden, kan men een stuk voordeliger leveren.
In de Canadese conservenindustrie hoor je vergelijkbare berichten. De tijd dat erwtjes eerst kapotgekookt moesten worden alvorens in blik te gaan, die is voorbij. Men heeft het proces nu beter onder de knie en de resultaten zouden in de keuken te merken moeten zijn.
Maar hoe zit het dan met de voedingswaarde? Al langer bekend is dat bijvoorbeeld tomaten in blik meer vitamine produceren dan wanneer ze niet ingeblikt zijn. Opmerkelijk, hoe dat zich voltrekt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld pompoen, een vrucht die in Canada vooral bij feestelijkheden wordt genuttigd. Het blijkt dat ook verse vis het goed doet in blik. De voedingswaarde neemt niet af, misschien zelfs wel toe.
Ook Canadese diëtisten mengen zich in de discussie. Men begint nu aan te raden om vers en niet-vers, beide dus, te gebruiken. Dat zou net zo gezond zijn en flink geld besparen. Een voordeel van eten in blik is dat het lang goed blijft - misschien zelfs wel jarenlang. Dat zou dan, ook maatschappelijk gezien, de periodes kunnen opvangen dat bepaalde producten ineens duur worden.
Het is best leuk dat deze informatie verstrekt wordt in de periode dat er eigenlijk voldoende verse fruit en groente in de winkels ligt. Nu we dit weten, kunnen we misschien met een iets geruster hart de wintermaanden tegemoet gaan.
De voorzichtige conclusie luidt dat er niets mis mee is om vers en geconserveerd eten te mengen. Wat men wel blijft zeggen is dat flink wat variëteit belangrijk blijft. Zo kom je aan al je voedselgroepen, vitamines en mineralen. En daar kunnen we het mee doen ...