Huizen bouwen in een grote fabriekshal


Zou dat de Canadese woningnood gaan oplossen?

Het bestaat eigenlijk al heel lang dat je in Canada een huis "uit de fabriek" kunt kopen. Velen wonen er inderdaad in een "mobile home" en die worden in een fabriek gemaakt.


Daar is op zich niets mis mee en men overweegt nu om dit bouwprincipe wellicht verder uit te rollen voor de meer algemene woningbouw, inclusief stapelbare wooneenheden. Er zijn al wat hotels zo gebouwd en hier en daar is er geëxperimenteerd met woonruimte voor mensen met een kleine beurs.


Er zitten bepaalde voordelen aan een huis dat in een fabriek wordt gemaakt. Zo zijn de werkomstandigheden in een fabriek te beheersen. Dat is een stuk aangenamer dan om in de felle Canadese winterkou te moeten staan hameren, lijmen, boren en zagen. Of in een helse regenbui. Of in de enorme hitte die hier vaak 's zomers optreedt. Werknemers kunnen vlak bij de fabriek wonen en hebben regelmatige werktijden. Ook de toelevering van bouwmateriaal naar een centraal punt is gemakkelijker te regelen.


Als een huis onder de perfecte omstandigheden gebouwd kan worden, dan wordt de kwaliteit constanter. Men kan een geperfectioneerd eindproduct leveren. Al met al zou de bouwkost per wooneenheid zo voordeliger moeten uitvallen. Het gaat ook sneller.


Een nadeel is dat het bouwsel nog wel afgeleverd moet worden op de eindbestemming. Het transport kan duur en ingewikkeld zijn. Ook moet de bouwplek eerst klaargemaakt worden - de fundering moet bijvoorbeeld bijzonder precies aan bepaalde vereisten voldoen. Vaak is men dat zo niet gewend. Om alles logistiek aan elkaar te knopen, dat is vaak nog niet zo eenvoudig.


Door de enorme woningnood in Canada, lijkt het dat men de fabrieks-huizenbouw nu toch serieus wil gaan aanpakken. Er moeten dan aanzienlijke fabrieken worden aangelegd en dat vergt flinke investeringen. Er moeten dan ook eerst bouwvakkers voor vrijgemaakt worden die in de tussentijd geen gewone huizen kunnen bouwen.



We zullen zien of deze vorm van huizenbouw een oplossing zal wezen voor de Canadese woningkrapte. Voorlopig lopen de tekorten en de prijzen nog steeds beangstigend op.

8 mei 2025
Kunstmatige landsgrenzen, hoe zit dat? Maar zijn eigenlijk niet alle landsgrenzen kunstmatig?
7 mei 2025
Bonuspunten voor dit en voor dat;  Krijg je echt iets voor niets?
6 mei 2025
Toch maar niet naar Cuba, dit keer? Canadezen worden terughoudender bij het reizen.
5 mei 2025
Wat dan, als Canada ooit uiteen zou vallen? Zal gewoon iedereen er zich aan proberen te verrijken?
4 mei 2025
Moderne slavernij, ook in Canada? Amnesty International is er niet zo te spreken over.
3 mei 2025
Deze afgelegen school moet toch dicht; Het aantal leerlingen blijft teruglopen.
2 mei 2025
Over andere rechtssystemen in Canada;  Een behoorlijk gecompliceerd onderwerp.
1 mei 2025
Waarom zoveel dingen in Canada stuk zijn; Is het een kwestie van achterstallig onderhoud?
30 april 2025
Altijd weer de provincie Ontario; De rest van Canada kijkt soms jaloers toe.
29 april 2025
Canadese binnenlandse vrijhandel; Wat logisch zou moeten zijn, is dat helemaal niet.
Meer posts