De andere Canadese luchtvaartmaatschappij;


De nummer twee van het land timmert aan de weg.

Buiten Canada hebben weinigen gehoord van “WestJet” en als ze er ooit mee geconfronteerd worden, dan denken velen misschien dat het gewoon weer een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij is.


Toch is het echt een Canadees bedrijf dat al sinds jaar en dag een hoofdkantoor heeft in Calgary – vandaar misschien de term “west”. Klein begonnen in 1994, begon men vooral met verbindingen in het westen van Canada, om langzaam maar zeker wat verder weg te kijken en uiteindelijk vliegt de maatschappij zelfs internationaal.


Al enige tijd is WestJet de tweede Canadese luchtvaartmaatschappij, na Air Canada. Die concurrent heeft natuurlijk wel de naam mee als het om Canadese herkenbaarheid gaat, maar voor velen wordt WestJet als betrouwbaar ervaren en toch ook wel een maatschappij die echt gericht is op de Canadese belangen.



WestJet was de eerste Canadese maatschappij die enkele maanden geleden doorgaf aan de media dat het een stuk rustiger is geworden op de vluchten van Canada naar de VS. Veel Canadezen moeten niets meer hebben van de Verenigde Staten, nu Dictator Trump zich daar zo misdraagt, vooral ook jegens buurland Canada.


Er komt bij dat de Amerikaanse douane ineens erg negatief in het nieuws is. Men zou daar extra onaangenaam worden behandeld en een grote kans lopen vastgenomen te worden en in een detentiecentrum geworden te worden. Of die vrees misschien wat overdreven is, doet er even niet zo toe. Het tempert de reislust van veel Canadezen, althans in de richting van de VS.


Het aardige van WestJet is dat men op dat soort ontwikkelingen snel kan inspelen. Aanvankelijk zette men wat kleinere vliegtuigen in om de terugloop in de reizigersaantallen op te vangen. Al snel begon men ook te rommelen met de vliegschema’s. Een loggere, grotere maatschappij kan dat niet zo gemakkelijk doen – maar WestJet doet er nu zijn voordeel mee.


Men kondigt reeds aan dat er gedurende de komende winter minder vluchten naar de VS zullen plaatsvinden en dat er daarvoor in de plaats bestemmingen worden uitgekozen waar Canadezen wel graag naartoe gaan. Daar zitten vooral bestemmingen in Latijns-Amerika bij, waar velen graag een deel van de barre Canadese winter willen ontvluchten.


Inmiddels vliegt men ook naar bestemmingen in Europa en zelfs beperkt naar het Verre Oosten. Langzaam maar zeker presenteert WestJet zich dan ook als een zogenaamde “full-service carrier” met aantrekkelijke allianties langs andere maatschappijen, zodat men ook naar andere bestemmingen kan vliegen (codeshare). De maatschappij heeft een eigen bonuspunten systeem voor regelmatig terugkerende reizigers.


Als WestsJet zo blijft doorgroeien, bestaat de mogelijkheid om groter te worden dan de Canadese marktleider (Air Canada). Met 153 vliegtuigen en 14.000 personeelsleden is men al hard op weg. (Air Canada 350 vliegtuigen en 35.000 personeel.)


Aardig om te weten is het feitje dat de maatschappij een vrijwel ongeschonden veiligheidsstatistiek kent. Afgezien van wat krasjes en butsjes, loopt alles telkens voortreffelijk.

9 juli 2025
Griezelige, giftige oplosmiddelen en zo; Die zijn toch niet om "high" van de worden?
8 juli 2025
Canada's rassenschande duurt maar voort; Zou het ooit beter worden? Je blijft erop hopen ...
7 juli 2025
Bouwen in Canada's hoge noorden; Proberen interessante uitdagingen op te lossen.
6 juli 2025
Oppassen voor prachtig Alberta; Wat voeren die in hun schild?
5 juli 2025
Resultaten van een Canadese architect; Poging om de woningnood snel op te lossen.
4 juli 2025
Wie wil er een snoepje met iets erin? Maar wat zit erin en hoeveel zit er van in?
3 juli 2025
Leuk, een uitstapje naar de U-pick; Een hoogtepunt voor veel Stadscanadezen.
2 juli 2025
De klimaatdoelen, wordt dat nog wat? Nee, waarschijnlijk niet. En daar zijn verschillende redenen voor.
1 juli 2025
Afgeschaft: de Digital Service Tax in Canada; Zo zit Canada onder de plak van de VS.
30 juni 2025
Meer olie dan ooit in Canada; En eigenlijk wordt het elk jaar weer wat meer.
Meer posts